facebooktwittergoogleyoutube
 

 Ara zelenokřídlý

třída >> podtřída >> řád >> čeleď >> druh
ptáci letci papoušci papouškovití ara

Latinský název: Ara chloroptera

Obrazekara.jpgNápadný, až 100 cm velký pták s rozpětím křídel kolem 125 cm a hmotností do 1 kg. Stejně jako ostatní arové má nápadně zbarvené štíhlé tělo, nápadně dlouhý ocas a silný zobák. Má červené břicho, lopatky a hlavu s bílou kůží na obličeji, světle modrý kostřec, hřbet a křídla s temně zeleně zbarvenými předními krovkami. Samec i samice jsou zbarveni stejně, mladí ptáci se podobají dospělcům, ale mají kratší ocasy. Ve volné přírodě bývá velice často zaměňován s podobným arem arakangou (Ara macao), v jehož společnosti se běžně zdržuje.
Chování:Tohoto papouška lze řadit mezi monogamní živočichy, protože žije v párech, které jsou téměř nerozlučné. Páry žijí ve skupinkách o velikosti až dvanácti jedinců. Má velmi rád čerstvou vodu a koupání. Zdatně napodobuje zvuky ve svém okolí a v zajetí často i lidskou řeč.
Potrava: Papoušek ara zelenokřídlý si rád smlsne na rostlinné potravě, jako jsou semena, ořechy, ovoce, bobule, výhonky stromů a keřů.
Rozmnožování: Ara zelenokřídlý si buduje hnízda v korunách stromů, v jejich dutinách a na skalních útesech, kde samice snáší až vejce, z nichž se přibližně po 25 dnech klubou mláďata, která setrvávají v hnízdě ještě další tři měsíce.
 

 Makak rhesus

kmen>> třída>> řád>> čeleď>> rod>> druh
strunatci savci primáti kočkodanovit makak makak rhedus

Latinský název: Macaca mulatta)

Obrazekopice.jpgDospělý jedinec má tělo dlouhé 50 až 60 cm a ocas do 25 cm. Narozdíl od ostatních makaků má ocas jen poloviční délky těla. Jeho hmotnost se pohybuje mezi 7,5 až 8,2 kg. Srst má zbarvenou hnědě až šedo hnědě, břicho a hlavu má světlejší. Má lícní torby a velké rudé sedací mozoly. Jednotlivé poddruhy se od sebe liší velikostí, zbarvením a délkou i kvalitou srstí.
StarvováníJsou to všežravci, živí se ovocem, semeny, listy
a pupeny stromů a keřů, zeleninou, různými částmi bylin a drobnými živočichy. Díky své všežravosti jsou postrachem farmářů, protože jim ničí úrodu, velmi rádi si pochutnávají na plodech ovocných stromů nebo na kukuřičných klasech.
ChoováníŽijí v tlupách, které čítají obvykle od deseti do padesáti jedinců a mohou být velmi agresivní. V čele tlupy je statný samec, který se nesnáší s jinými. Všechny konkurenty se snaží od své družiny odehnat. Když však narušitel neustoupí, může souboj vést až k smrti jednoho z protivníků. Vítěz bere vše
a tak získá celý harém. Teritorium nemají přesně vymezené. Jsou to denní tvorové, pobývají více na zemi než na stromech, pohybují se po čtyřech končetinách.
Nevyhýbají se ani osídleným oblastem a setkat se s ními lze v kterémkoliv prostředí - přímo ve středu města na historických památkách, v klášterech, na vesnicích nebo v divokých pralesích. Domorodci je nepronásleduji, ani když hodují na jejich polích, ačkoliv nepatři mezi posvátná zvířata. Hinduistické náboženství je vůči přírodě velice milosrdné a nedovoluje zabíjet zvířata nebo jim ubližovat. Po staletí tak žije makak rhesus ve vzácné
shodě s lidmi.
Rozmnožování V období říje dochází u samice ke zduření pohlavních orgánů a jejich okolí. Po oplodnění samcem trvá březost asi 165 dnů. Samice nosí mládě na břiše a kojí je více než jeden rok. Pohlavně dospívají ve 3 až 5 letech. Plné tělesné vyspělosti dosahují až ve věku okolo šesti roků. Nedospělého samce poznáme podle růžového šourku, zatímco dospělý jej má červený. Dožívají se ve volné přírodě 20 a v zajetí i 30 let.
 

 Puma

třída>> nadřád>> řád>> čeleď>> druh
savci placentálové kočkovití malé kočky puma

Latinský název: Puma concolor

Obrazekpuma.jpgPuma se vyskytuje v několika poddruzích v celé Americe od Kanady po Patagonii, kde obývá nejenom lesy a hory, ale i stepi. Jako většina kočkovitých šelem žijí i pumy samotářsky a jsou aktivní za soumraku a v noci. Sdružují se jen na krátkou dobu v době páření. Pohlavní dospělosti dosahují ve 3 letech. Délka březosti je 90–96 dnů. Počet mláďat ve vrhu jsou 2–4. Mláďata mají na rozdíl od dospělých tmavé skvrny a na ocase kroužky, tyto ve stáří 6 měsíců mizí. Mláďata žijí s matkou asi 2 roky a od 9 měsíců již sama loví. Puma se dožívá asi 18 let. Zbarvení pumy je proměnlivé v různých odstínech šedé, šedohnědé až rezavohnědé. Hlavní potravou pum jsou jelenovití. Puma často útočí skokem z výšky a překvapenou kořist pak usmrtí prokousnutím hrdla. Puma výborně šplhá a skáče, dokáže přeskočit vzdálenost 6 metrů a vyskočit na strom do výšky 3 metrů, za den urazí až 70 km.
  • V severní části svého rozšíření je dnes už většinou vyhubena - Najdeme ji jen v nepřístupných horách podél pacifického pobřeží.
  • Zbytky populací jsou nyní přísně chráněné a jsou ještě na Floridě a snad i při ústí Mississippi.
  • Pumě se často říká stříbrný lev.To je velice nepřesné, protože pěkné stříbrošedé zabarvení mají jenom velké pumy žijící v Patagonii.
  • Pumy z Chile a ze západní Argentiny jsou tmavohnědé nebo rezavé..

  • Hmotnost: 35–110 kg
    Délka těla:110–150 cm
    Délka ocasu: 70–80 cm
    Výška: 60–75 cm

    Dle poddruhu samice bývají menší a mají menší hlavu.
 

 Ara ararauna

třída>>podtřída>> řád>> čeleď>> rod
ptáciiletcipapušcipapouškovitíara

Latinský název: Ara ararauna

Obrazekara.jpgJe to velký papoušek z rodu Ara. Vyskytuje se
v tropických lesích na rozsáhlém území Jižní Ameriky
v rozmezí od Trinidadu a Venezuely jižně až po Brazílii, Bolívii, Kolumbii a Paraguay. Částečně zasahuje také do Střední Ameriky, konkrétně na území Panamy. Ačkoli je populace žijící v Trinidadu považována za ohroženou a v Paraguay druh stojí již na hranici vyhubení,
v Červeném seznamu IUCN stále spadá do kategorie málo dotčených druhů.

Chování: Papoušek ara ararauna je velmi inteligentní pták a rád napodobuje okolní zvuky, včetně lidské řeči. Je velmi přátelský a v zajetí se z něj stává vděčný mazlíček. V přírodě se pohybuje zpravidla v párech sdružených do skupin o velikosti až 24 jedinců. Potrava: Ovoce, bobule, semena, ořechy
Rozmnožování: Ara ararauna hnízdí v dutinách stromů, v nichž snáší až dvě vejce, ze kterých se klubou neopeřená mláďata. Mladým narůstá peří přibližně po 2,5 měsících.
 

 Krokodýl nislký

kmen>> podkmen>> třda>> čeleď>> rod>> druh
Strunatci obratlovcici plazi krokodýlovití krokodýl nilský

Latinský název: Crocodylus niloticus

Obrazekkrokodyl.jpgKrokodýl nilský má šedé až tmavě olivové zbarvení prokládané světlejšími místy. Tělo je široké a mohutné a hřbet i ocas jsou pokryty hrbolky a výstupky. Hlava je oproti aligátorovi úzká a dlouhá a podle některých zdrojů váží u velkých samců 90-100 kg. Oči, uči a nos má krokodýl v jedné rovině a když je ponořený, tak jsou z něj vidět jen tyto části hlavy, zbytek těla je pod vodou. Jeden z rozdílů mezi aligátorem a krokodýlem je ten, ze při zavřené tlamě má krokodýl na spodní čelisti viditelný 4 zub. Krokodýl má 64-68 špičatých zubů a může s nimi pouze kousat a trhat, nemůže žvýkat. Krokodýlům se zuby vyměňují jako žralokům, když se nějaký vylomí, je nahrazen zubem, který vyrůstá pod právě vylomeným. Na rozdíl od žraloků, kteří mají zuby v několika řadách za sebou, krokodýli mají nové zuby pod starými jako naskládané kornoutky zmrzliny na sobě. Samec je větší než samice. Krokodýl se pohybuje ve vodě pomocí mohutného ocasu, který používá i při lovu
Výskyt: Krokodýl nilský je rozšířen témeř v celé Africe kromě severozápadní a jihozápadní časti. Najdeme ho všude tam, kde je tekoucí a nebo stojatá voda nebo močály.
Chování: Krokodýli žijí někdy jako samotáři a jindy ve skupinách. Samci jsou teritoriální, někdy i agresivní a zabíjejí ostatní samce i samice a mladé jedince.
Potrava: Krokodýl je úspěšný predátor, jeho kořistí jsou savci, plazi i ptáci. Dokáže se pomocí silného ocasu vymrštit nad hladinu vody a chytit ptáka sedícího na větvi a stejně tak je schopný zabít například buvola, antilopu, jiné krokodýly a také jiné predátory jako lvy, hyeny, levharty, kteří se přisli napít do jeho loviště. Jsou zaznamenány i případy, kdy zabil mladého hrocha a slona. Větší kořist loví tak, že se k ní pomalu přikrade pod vodou a pak pomocí ocasu prudce vyrazí a nic netušící oběť chytí za nohu, tělo nebo hlavu a okamžitě se ji snaží stáhnout pod vodu, kde ji utopí. Když jdou poblíž další krokodýli, tak se okamžitě připojují a kořist roztrhají na kusy. Krokodýl totiž nemůže žvýkat a tak polyká kusy masa nebo těla svých obětí. Dělají to tak, že se zakousnou do těla a otáčí se prudce kolem své osy a vyrvou tak z těla kus masa nebo oddělí končetiny od těla. Krokodýl má obrovskou sílu stisku, byl naměřen stisk o síle 1300 kg, ale na druhou stranu je možné lidskýma rukama udržet jeho čelist zavřenou, protože svaly které čelist otevírají jsou slabé.
Rozmnožování: Samci bojují o samice v období páření a při namlouvání vydávají hluboké zvuky, které jsou schopny rozvířit hladinu kolem samcova těla, které je přitom prohnuto do tvaru luku. Hlava a ocas jsou přitom nahoře. Samice si pak vyhrabe na vhodném písčitém místě jámu asi 50 cm hlubokou. Toto hnízdo může být i v blízkosti ostatních. Doba kladení vajec závisí na geografických a klimatických podmínkách. Samice naklade 20 až 80 vajec, podle její velikosti. Vejce jsou velké v průměru 8 x 6 cm. Vejce zahrabe a přikryje. Celou dobu inkubace, tj. asi 75 - 100 dní se zdržuje v blízkosti hnízda a hlídá je před ostatními predátory jako je varan, člověk, hyena atd. Po vylíhnutí malí krokodýlci vydávají zvláštní zvuky, které přivedou matku a také predátory. Matka je pak odnáší v tlamě z hnízda do vody. Při této činnosti byli pozorováni jak samice tak samec, samci ovšem někdy mláďata požírají. Společně někdy pomáhají malým krokodýlům z vaječné skořápky. Samice je nějakou dobu hlídá i ve vodě. Mladí se zpočátku sdružují, později se rychle osamostatňují.
 

 Lama Guanako

kmen>> třída>> řád>> čeleď>> rod
strunatci savci sudokopytníci velbloudovití lama

Latinský název: Lama guanicoe

Obrazeklama_guanako.JPGVýška se pohybuje od 100 do 115 cm, hmotnost od 80 do 120 kg. Je tedy největší ze všech divokých lamoidů. Vyskytuje se pouze jeden barevný odstín srsti, a to světlehnědý na horní části těla a bělavý na břiše. Celé tělo je pokryto srstí dvojího typu. A to jemnou světlehnědou podsadou a delšími hrubými pesíky skořicově hnědé barvy. Hlava je porostlá krátkou šedou až černou srstí. Okolí pysků je bělavé, stejně jako uši, a vnitřní strana končetin. Uši jsou menší než u lamy. Nos je rovný s malými nozdrami. Mají malé úzké oči. Dospělá zvířata se loví pro maso a kůže, z nichž se vyrábějí pláště, boty, vaky a jiné kožené výrobky. V některých oblastech jsou a byly loveny mláďata pro cenné kožky. Jejich kožešina je více ceněna než alpaky.
Mají dobrý sluch a zrak, ale čich horší. Jsou březí 10 až 11 měsíců a rodí osrstěné mládě. Březost se pohybuje v rozmezí 342 - 368 dnů.
Tyto lamy migrují za potravou. Zajímavostí je, že pijí mořskou vodu
Chování: Guanako se sdružuje do nepočetných stád s volnou vnitřní strukturou. Samci spolu bojují o samice kopáním, kousáním a pliváním. Své území si vyznačují hromadami trusu, které mohou být vysoké téměř 2,5 m. Dovede běžet rychlostí 56 km/h a výborně šplhá. Potrava: tráva a další byliny, výhonky i listy keřů
Rozmnožování: Samice je březí 342-368 dní, poté rodí v srpnu nebo v září 1 mládě, které váží 6-16 kg. Kojí ho 6-12 měsíců.

Hmotnost: 60–120 kg
Délka těla:190–230 cm
Délka ocasu: 24 cm
Výška: 100 – 120 cm

Dosahuje věku až 30 let
 

 Koza domácí

kmen>> třída>> řád>> čeleď>> rod>> druh
strunatci savci sudokopytníci turovití koza domácí

Latinský název: Capra aegagrus hircus

Obrazekkoza.jpgVětšina koz má dva rohy různých tvarů a velikostí v závislosti na plemeni. I když jsou rohy převážně samčí záležitostí, některá plemena koz mají rohaté i samice. Bezrohé kozy nejsou vzácností. Výjimečně mohou mít až osm rohů, ale jedná se o zděděnou genetickou vzácnost. Rohy se skládají s živé kosti obklopené keratinem a jinými proteiny a jsou používány na obranu, dominanci a teritorialitu.
Koza domácí je přežvýkavec. Má čtyři žaludky; bachor, čepec, knihu a slez.
Chování: Guanako se sdružuje do nepočetných stád s volnou vnitřní strukturou. Samci spolu bojují o samice kopáním, kousáním a pliváním. Své území si vyznačují hromadami trusu, které mohou být vysoké téměř 2,5 m. Dovede běžet rychlostí 56 km/h a výborně šplhá. Potrava: tráva a další byliny, výhonky i listy keřů
Rozmnožování: Samice je březí 342-368 dní, poté rodí v srpnu nebo v září 1 mládě, které váží 6-16 kg. Kojí ho 6-12 měsíců.
Dosahuje věku až 30 let
 

 Krajta mřížkovaná

kmen>> třída>> řád>> podřád>> čeleď>> rod>> druh
strunatci plazi šupinatí hadi hroznýšovití krajta mřížkovaná

Latinský název: Python reticulatus

Obrazekkrajta.jpgKrajta mřížkovaná (Python reticulatus) je had z čeledi hroznýšovití. Udává se, že dosahuje délky až přes 12 metrů, ovšem nejdelší změřený a zdokumentovaný jedinec (zabitý roku 1912 na ostrově Celebes) měl 9,76 m. Tento jedinec je také nejdelší dosud řádně změřený a zdokumentovaný had, což propůjčuje krajtě mřížkované označení nejdelší had světa. Je též považována za druhého nebo třetího nejtěžšího hada světa, v hmotnosti ji předstihuje jen o málo kratší, ale zavalitější anakonda velká a snad i krajta tygrovitá. Nutno podotknout, že jde o maximální hodnoty, kterých hadi běžně nedosahují.
Krajta je had dorůstající běžně délky 5-6 metrů, nejdelší změřený a řádně zdokumentovaný jedinec mel 9,75 m. Jako u jiných hadů zde jsou barevné diference. Často je svrchu je žlutavá nebo hnědavá s velkými žlutými (plus minus kosočtverečnými) skvrnami s tmavým okrajem, které daly této krajtě druhové jméno.
 

 Tygr usurijský

kmen>> třída>> řád>> čeleď>> podčeleď>> rod druh
strunatci savci šelmy kočkovití velké kočky panthera tigris altaica

Latinský název: Panthera tigris altaica

ObrazekTygr2.jpgTygr usurijský patří mezi největší z kočkovitých šelem na zemi. Tygři mohou vážit dvě stě sedmdesát až tři sta dvacet kilogramů. Mají obrovskou sílu. Na rozdíl od většiny koček jsou tygři výborní plavci. Téměř nikdy je nezastihneme na stromech. Mají velice jemný sluch, který potřebují ke zjištění kořisti ve tmě. Pro tygra je charakteristická mohutnost tlap. U tygřích samců je nápadná velmi velká široká hlava, jejíž mohutnost ještě opticky zesilují dlouhé licousy. Samice je mají méně nápadné. V zimě jim naroste dlouhá a huňatá srst, tímto se také od ostatních tygrů liší. I na jeho ocase je velmi hustá srst, proto je huňatější. Celková délka dospělých samců se pohybuje asi od 2200 do 3300 mm, zatímco u samic asi od 1900 do 2750 mm. Ocas bývá dlouhý maximálně jako polovina délky těla, většinou však poněkud kratší. Hmotnost těla u samic kolísá asi mezi 70 až 175 kg, kdežto hmotnost samců dosahuje asi od 90 do 280 kg výjimečně i o něco více. Největší tygři žijí v Indii, hlavně v Kumaonu.Tygr má na rozdíl od ostatních druhů světlé, naoranžovělé, plavé zbarvení. Bílé zbarvení spodní strany těla dosahuje velmi vysoko na boky. Také na ocase se základní zbarvení uplatňuje pouze v jeho první třetině až polovině, jinak je základní zbarvení ocasu bílé. Nepříliš husté pruhy jsou příčné a málokdy komplikovaněji členěné, nejčastěji jsou jen zdvojené. Na stehnech a na bocích jako i v první třetině až polovině ocasu je jejich zbarvení šedohnědé nebo šedé. Pruhy jsou na ostatních místech těla leskle černé. Samci mají obvykle na kořeni ocasu typickou kresbu v podobě protáhlého obráceného U. Nápadní jsou také staří samci. A to svými velmi dlouhými licousy a poněkud prodlouženou srstí v zátylku, na hrdle a na hrudi. Mezi hlasové projevy tygra patří obrovská škála zvuků, počínaje přerušovaným předením a hlas připomínaje téměř mňoukání, až ke skutečně impozantnímu řevu.
Hmotnost: 100–130 kg
Délka těla:200–280 cm
Délka ocasu: 40- 50 cm
Výška: 110 – 125 cm

 

 Koza Kamerunská

kmen>> třída>> řád>> čeleď>> rod>> druh
strunatci savci sudokopytníci turovití koza kamerunské

Latinský název: Capra aegagrus hircus

Obrazekkoza_kamerun.jpgKamerunská koza je nejmenší plemeno kozy domácí původem ze západního pobřeží Afriky. V dospělosti dosahuje výšky jen 30 až 40 cm. Je to nenáročné masné plemeno, které je schopno přežít v oblastech s velmi chudou vegetací. Živí se trávou, listy keřů a stromů. Pro plemeno jsou typické krátké končetiny, jedná se o tzv. achondroplazii. Uši jsou rovněž krátké, obě pohlaví mají rohy. Jsou to přizpůsobivá a obratná zvířata s tvrdou konstitucí, snadno zdolávají náročnější překážky. Samice je 150 až 170 dnů březí, rodí většinou 2 mláďata vážící 1 až 2,5 kg. Koza se dožívá věku maximálně 15 let.
 
Copyright  © 2017  Cirkus Jo-Joo, s.r.o
On-line: 5 *  Dnes 5  *  Celkem 1395931
Home    |    Site map    |    about as
Ing. arch. Ladislav Kalivoda, CSc. - KAPRO E- lingue MEFRIT, spol. s.r.o. Cestovní kancelář Valsa Elektro Klima Servis Studio Fresh Tenis SK Mělník Sparta Praha PHR agency, s.r.o. LUNA PLAST a.s. Mepla s.r.o. EUROWOOD HOLDING CZ s.r.o. Mělník Irena Vovsová Tiskárna K+H Loganton s.r.o. EUROSTAVOPROJEKT CZ s.r.o. Mělník Vyhlídky, z.s. M- car Mělník Dům Kněžny Emmy BarnPchery Cesta ZTP, s.r.o. Elektro Market Servis s.r.o. synlab genetics s.r.o. Klub Přátel JM Allei, spol. s r.o. STK Mělník ZMRZLINA-VALSA.CZ SUNDAP s.r.o. Primasped s.r.o. Ing.Tomáš Klášterka CM car Červený Michal SCULPTOR Sportovní přístav Bílé Břehy s.r.o. BYTOVÉ DRUŽSTVO Jiráskova 261-263 JAKU Trade s.r.o. Ing.Miloš Novák UHER s.r.o. Tenis SK Libiš CSS Logistic s.r.o. FSPNET s.r.o. Vlastimil Fryč - Fryč a spol. S A D s.r.o. Pěnkava K N I H O V N A PKV s.r.o. FC SLOVAN LIBEREC a.s. golden ball card Rybaření je zábava ČETRANS energetika s.r.o. BozPoN CZ s.r.o. Holub na střeše ScieGenomic Mělnická zeleň s.r.o. KON Mělník, s.r.o. Printed Chilane Asociace Českých Cirkusů, o.s. Fotbal Kokořínsko - Kamery PÁRA Z NAVIJÁKU Jirikovsky AROS-STAV s.r.o. Perspora SK Junior Teplice Český občanský spolek proti plicním nemocem KPJM, 2013 Josef Masopust Printed Autoškola Krejča JAKU Trade s.r.o. Dopravně psychologická vyšetření - Mgr. Jan Kalivoda Trio Martinů EUROMAC spol. s r.o. NOVANTA Jaroslava Hajtúnová MVDr. Bilíková Jitka Ondřej Suchý České přístavy, a.s. Lucie Zelenková - Amina Letecké přístroje Praha, s.r.o. Fan club ZAZ PÁRA Z NAVIJÁKU Hotel u Rytíře DATAEKONOMIA CZ s.r.o. PERSPORA, s.r.o. fk Pšovka Mělnik Václav Mašek Insprav s.r.o. TM - auto s.r.o. Bytové družstvo Mělník, Bezručova 2898-2903 Bytové družstvo Dykova 726 Bizema s.r.o. Bytové družstvo Domov 3017 Petr Dvorný s.r.o. Bytové družstvo U hřiště LabXPress Ltd. Mlékařské družstvo Česká Lípa BYTOVÉ DRUŽSTVO MĚLNÍK střed 2572-2573 K+K Kvalite Mzdové účetnictví Klouček KOVVEL kovoobrábění LUNA PLAST a.s. KPJM Elpo ups s.r.o. VEMODIA, a.s. TIÚ-PLAST a.s. Sport Dřísy MEPLA - stroje Technické služby Mělník TM - auto s.r.o. KITGEN spol. s r.o. Stavebni rozpočty Kitgen spol. s.r.o. Lupa s.r.o. Scout - Holub CM car Červený Michal kliste ZMRZLINA-VALSA.CZ Ubytovna Mělník Čerstvé mléko Oblastní spolek ČČK Mělník Hotel u Rytíře STK Mělník hala - bios- Mělník JAKU Trade s.r.o. Tenis MF Fan club ZAZ Bizema s.r.o. Bruin-tech s.r.o. K+K Kvalite TS Byšice Mělnický turistický portál